Vezelrijke voeding eten

Vezelrijke voeding eten

Voldoende vezelrijke voeding eten is belangrijk. Vezels helpen mee aan een goede werking van de darmen en zachte ontlasting, ze helpen mee aan een goed cholesterol en verlagen de kans op ziektes. Veel drinken ook belangrijk. Iets wat ik zelf echt te weinig doe. Water krijg ik niet naar binnen dus zoek ik het in andere drankjes. Maar te veel suiker is ook weer niet goed . dus drink ik, je raad het al.. Matcha.  Zo kan ik ook direct mijn mega koffie verslaving wat in toom houden door dit af en toe te vervangen met een matcha latté met havermelk. 

Dat heeft als voordeel dat ik ook nog eens vezels binnen krijg.  Matcha zit namelijk ook bomvol vezels. Je zou het niet denken maar het is echt zo.  Maar liefst 38.5 gram per 100 gram. Daardoor is het ‘rijk aan vezels (wettelijk feitje: bij >6 gram per 100gram mag het ‘rijk aan vezels’ genoemd worden). Matcha gaat daar dus ruimschoots overheen. Het is in ieder geval een goede aanvulling op je dagelijkse vezel- en vitaminebehoefte.

Vezels in fruit

Ik ben zelf totaal geen fruiteter. Ik koop het netjes en gooi het ook netjes weer weg na twee weken.. Maar ik weet dat het belangrijk is dus ik heb een oplossing bedacht. Ik snij het fruit in stukjes en gooi het in de vriezer. (meestal ook weer na een week.  Helemaal in de zomer is dat ideaal want dan kan ik er mooi ijskoude smoothies van maken.  Daar gooi ik dan ook nog wat matcha doorheen zodat ik zowel vezels als vitamines en mineralen binnen krijg.

Vezels in noten en zaden

Ja, ook daar zitten veel vezels in. Alleen moet je direct naar de supermarkt rennen om een zak gezouten cashews op te halen. Dan krijg je ook nog eens veel te veel zout binnen.  We hebben het hier over onbewerkte noten en zaden. Een goed adres hiervoor is tresbien.nl   Hier kun je trouwens ook direct je matcha bestellen.

Andere bronnen van vezels

Andere goede bronnen van vezels zijn onder andere peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen. Vezels zorgen er ook voor dat koolhydraten uit je eten langzamer worden opgenomen in het bloed. En dat is weer goed voor je stabiliteit van je  bloedsuiker.

Vezels helpen  mee aan een goed cholesterol

Met name de vezels uit fruit kunnen goed helpen.  Deze vezels kunnen het slechte LDL cholesterol in je bloed helpen verlagen. Voedingsvezels helpen ook om chronische klachten te verlichten en de kans op hart- en vaatziekten doen afnemen.  Suikers beter opgenomen worden in het bloed en dat  verlaagt  ook weer het risico op diabetes.

Moeite met vezels eten?

Als je moeite hebt om genoeg vezels binnen te krijgen dan kun je bijvoorbeeld bepaalde dingen gaan vervangen. Vervang  witbrood door volkorenboord,  witte pasta  voor volkorenpaste, en witte rijst voor zilvervliesrijst.  Zo krijg je met wat simpele aanpassingen toch veel meer vezels binnen.

Disclaimer: Zorg altijd voor een een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.

Terug naar blog

Reactie plaatsen