Hoe maak je de perfecte matcha thee?

De intense heldergroene kleur en unieke eigenschappen maken matcha een bijzonder drankje. Zelf matcha maken lijkt misschien moeilijk en tijdrovend. Maar dat is zeker niet het geval! In een aantal simpele stappen maak je zelf binnen no-time de perfecte matcha. Hieronder vind je verschillende manieren om matcha thee te bereiden. De perfecte traditionele matcha maak je met een bamboe klopper (chasen). Maar ook als je geen klopper hebt, is het mogelijk om te genieten van een heerlijke kom matcha.

De perfecte matcha maken met een bamboe klopper (chasen)

Stap 1:
Begin met het verwarmen van vers water tot 80°C. De temperatuur is belangrijk. Te heet water kan de matcha bitter maken en met te koud water komt de verfijnde matcha smaak niet volledig tot uiting. Je kunt hiervoor een waterkoker gebruiken waarbij je de temperatuur kan instellen. Of water volledig tot koken brengen en in c.a. 3 minuten laten afkoelen tot 80°C.

Stap 2:
Neem een wijd kommetje, waarin genoeg ruimte is om de matcha te kunnen kloppen. Verwarm het kommetje voor door het te vullen met warm water en dit er weer uit te gieten wanneer de kom warm aanvoelt.

Stap 3:
Doe de inhoud van 1 Mr. Matcha sachet in het voorverwarmde kommetje. Giet een klein scheutje water in het kommetje met matcha poeder en roer met een bamboe klopper (chasen) tot je een egale pasta hebt.

Stap 4:
Schenk vervolgens 80 tot 100 ml warm water (80°C) in de kom en klop dit met de chasen tot er een mooie schuimlaag ontstaat. Maak hierbij een beweging in de vorm van de letter “W”.

Stap 5:
Je matcha is klaar om heerlijk van te genieten!

Matcha maken zonder bamboe klopper (chasen)

Geen traditionele matcha klopper in huis? Geen paniek! Ook zonder klopper kun je zelf een heerlijk kopje matcha thee maken. Hieronder staan een aantal manieren waarop je ook zonder klopper van de lekkerste matcha kunt genieten.

Matcha maken met een garde

Het maken van matcha thee met een garde is heel vergelijkbaar met het traditionele proces van matcha maken. Er ontstaan wel iets sneller klontjes in je matcha wanneer je een garde gebruikt. Om dit te voorkomen kun je de matcha voor gebruik kort zeven of even zachtjes fijn stampen in de kom. Zo lost de matcha beter op.

Matcha maken met een melkopschuimer

Ook met een melkopschuimer kun je matcha thee maken. Hiervoor hoef je enkel de inhoud van 1 Mr. Matcha sachet met 80 tot 100 ml water (80°C) in een kom te doen en te kloppen met een handmatige elektrische melkopschuimer.
Heb je een automatische melkopschuimer? Dan kun je hier simpelweg de matcha en het water aan toevoegen en de melkopschuimer aanzetten. Wanneer deze klaar is kun je genieten van je matcha thee.

Matcha maken in een shaker

Zelfs met een shakebeker kun je matcha thee maken. Dus heb je nog een shaker in de kast staan? Dan kan je ook deze gebruiken om zelf eenvoudig matcha thee te bereiden. Ook handig voor onderweg. Doe 1 Mr. Matcha sachet met water in de shaker, even schudden en klaar is je matcha thee!

Hoe maak jij het liefst je matcha? Vertel het ons in de reacties hieronder.