Matcha bij zwangerschap

Wat goed dat je onderzoek doet naar ‘Matcha zwanger’ voor jouw zwangerschap! Misschien ben je al zwanger of ben je van plan zwanger te worden en zit je met een aantal vragen over het onderwerp Matcha zwanger. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je al eerder hebt gezocht op ‘matcha vruchtbaarheid’. Je wilt namelijk dat de zwangerschap zo goed mogelijk verloopt en dat alle mogelijke risico’s zijn afgedekt wat betreft het gebruik van matcha poeder. Wij als specialist in Matcha hebben onderzoek gedaan naar de werking en wat het effect is van Matcha bij het zwanger zijn. Lees daarom snel verder om hier meer over te leren of neem gerust contact met ons op als je met een aantal vragen zit.


Waarom geen Matcha tijdens zwangerschap?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: in Matcha zit cafeïne. Alhoewel dit slechts een vijfde deel is van een normaal kopje koffie is het toch van groot belang dat je hier rekening mee houdt. Er zijn namelijk meerdere onderzoeken geweest over het verband tussen cafeïne en de zwangerschap met verschillende resultaten. Het is daarom lastig om te zeggen of cafeïne tijdens de zwangerschap de oorzaak is van mogelijke negatieve gevolgen. Je kan hierbij denken aan vertraagde groei of zelfs een miskraam. Er zijn artsen en wetenschappers die bijvoorbeeld aangegeven dat je maximaal 200 mg aan cafeïne per dag mag hebben tijdens de zwangerschap. Dus hoeveel groene thee per dag zwanger is nou het advies? Ons advies is om het gewoon even helemaal geen thee of koffie tot je te nemen. Ook de website van het Voedingscentrum raadt aan om op te passen met grote hoeveelheden Matcha.


Matcha drinken na de zwangerschap

Tijdens het geven van borstvoeding is het ook oppassen geblazen met cafeïne. Het kan je kind namelijk onrustig maken. De website van het Voedingscentrum geeft aan dat één kopje koffie per dag wel moet kunnen. Aangezien er in een kopje Matcha thee slechts een vijfde deel cafeïne zit ten opzichte van een kopje koffie zou je kunnen denken dat je meer Matcha thee op een dag zou kunnen drinken. Toch raden we aan om dit bij één of twee kopjes per dag te houden om zo mogelijke risico’s te vermijden. Het verband tussen Matcha en zwanger wordt namelijk nog steeds onderzocht. Alhoewel er ook onderzoeken zijn die positieve geluiden laten horen tussen een klein beetje Matcha en zwanger zijn, willen we toch geen onnodige risico’s nemen.


Waarom mag je geen groene thee als je zwanger bent?

Dezelfde factoren die voor matcha gelden, gelden voor alle soorten groene thee. Groene thee, en overigens alle soorten thee bevatten cafeïne. Dat thee theïne bevat is niet waar, het is namelijk dezelfde stof als cafeïne. Wel is de werking iets anders op het lichaam. Toch raden wij aan om, net als met matcha tijdens de zwangerschap, het tijdelijk niet te drinken. 

Mensen vragen ook wel eens “Hoeveel groene thee per dag zwanger?” Wij raden aan om geen thee te drinken, maar om voor kruidenthee te kiezen. Kruidenthee is officieel geen thee omdat het geen cafeïne bevat. In het geval van zwangerschap komt dit mooi uit. Check wel de kruiden die in de kruidenthee zitten en of ze veilig zijn om tijdens de zwangerschap.


Raadpleeg altijd je arts!

Twijfel je na het lezen van dit artikel over wat je het beste wel en niet kunt doen? Dan is ons advies om altijd je arts te raadplegen. Deze mensen zijn specialist in wat zij doen en kunnen je daarom op de best mogelijke manier adviseren. Een zwangerschap is iets fantastisch en je wilt daarin geen risico’s nemen. Daarnaast kun je altijd en gerust contact met ons opnemen als je andere inhoudelijke vragen hebt over Matcha thee. We horen graag van je!