Matcha heeft in korte tijd de wereld veroverd. Deze Japanse thee met zijn felgroene kleur wordt geroemd om zijn gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Maar waar smaakt matcha eigenlijk naar? Hoe gezond is matcha precies en wat is het verschil tussen matcha thee en matcha latte? In dit uitgebreide blogartikel gaan we dieper in op al deze vragen én delen we het ultieme recept voor een heerlijke matcha thee en matcha latte.

Bovenaanzicht van groene thee matcha in een kom

Inhoudsopgave:

 • Korte geschiedenis van matcha
 • Wat is matcha?
 • Hoe smaakt matcha?
 • Hoe gezond is matcha?
 • Het verschil tussen matcha thee en matcha latte
 • Matcha thee maken
 • Matcha latte maken
 • Matcha poeder kopen

 

Korte geschiedenis van matcha

Matcha vindt zijn oorsprong in China en niet in Japan zoals veelal gedacht wordt. Het waren de Chinezen die al tijdens de Tang-dynastie (618-907) theebladeren stoomden en tot blokjes verwerkten. De blokjes thee werden vervolgens geroosterd en klein gesneden om samen met een snuf zout gekookt te worden. Dit extract was de voorloper van de matcha thee die wij nu kennen, maar werd enkel door de elite en de keizer gedronken. Het was een Japanse monnik, Eichû (743-816) die als eerste de blokjes thee naar Japan bracht. In 1191 introduceert de boeddhistische monnik Eisai (1141-1215) een nieuwe bereidingswijze. De blokjes thee werden tot poeder vermalen en opgeklopt in een kom met warm water. Dit gebeurde nog amper in China, maar werd uitermate populair in Japan en later ook in de rest van de wereld. Het was de geboorte van de matcha thee zoals we die vandaag de dag nog kennen.

In de tijd van de boeddhistische monnik Eisai wordt de thee vooral als geneesmiddel gebruikt. Het hielp de zen boeddhistische monniken om urenlang wakker te blijven en hun concentratie te behouden tijdens hun meditatiesessies. Matcha raakte zo nauw verweven met de Japanse cultuur en het zenboeddhisme, dat er een hele theeceremonie rondom het bereiden en drinken van matcha thee ontstond. Alhoewel de theeceremonie vooral in Japan populair bleef, heeft matcha inmiddels de wereld veroverd. Maar wat is matcha nu precies? 

Wat is Matcha

Als je het felgroene drankje ziet zal je haast niet geloven dat het een compleet natuurlijk product is. Matcha is namelijk niks meer dan tot poeder vermalen groene theebladeren. Maar dan wel de beste kwaliteit groene thee en een speciale verwerkingsmethode. Het verschil tussen matcha thee en gewone groene thee zit het hem vooral in de kweek en de bereiding van de theeblaadjes. Waar groene thee gewoon in de open lucht gekweekt wordt, wordt de groene thee die bestemd is voor matcha gekweekt in de schaduw. Op deze manier maakt de plant meer chlorofyl aan, het stofje dat voor de intens groene kleur zorgt. Bovendien maken de planten in het donker meer aminozuren aan, waar vele gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven. Alleen de fijnste theebladeren worden geplukt met de hand en vervolgens naar de fabriek gebracht. Hier gaat het unieke productieproces van matcha verder.

Waar veel thee alleen gedroogd wordt, ondergaat matcha thee een stoombehandeling. De bladeren worden gestoomd om de felgroene kleur te behouden én ook de voedingsstoffen. Hierna worden de bladeren gedroogd en met de hand gesorteerd op kwaliteit, kleur, geur en smaak. Alleen de beste kwaliteit theebladeren mogen door in het proces, alhoewel ook mindere kwaliteit tot matcha verwerkt wordt, hierover later meer. De beste theebladeren worden in gelijke stukken gesneden, dit wordt tencha genoemd. De tencha wordt gemalen met granieten molenstenen tot het felbegeerde matcha poeder. Met dit matcha poeder maak je matcha thee en matcha latte, maar waar smaakt matcha eigenlijk naar?

 
Hoe smaakt matcha?

Smaken verschillen, maar dat matcha uniek smaakt kunnen we wel zeggen. De smaak van matcha valt in de categorie ‘umami’, wat zoveel betekent als hartig. We onderscheiden namelijk vijf basissmaken in de wereld, zoet, zout, zuur, bitter en umami. Een goede matcha ruikt een beetje naar vers gemaaid gras, niet heel gek als je de felgroene kleur van het poeder ziet. De smaak daarentegen wordt door iedereen anders beschreven. Spinazie, avocado, bepaalde noten en toch ook gras, worden genoemd als er gevraagd wordt waar matcha naar smaakt. Iedereen ervaart weer een andere smaak, dat is wat matcha zo uniek maakt.

Wat matcha niet hoort te zijn is overwegend bitter en toch is dat wat veel mensen ervaren als ze matcha drinken. Het echte groene poeder heeft een ietwat bittere smaak in het begin, maar hoort daarna over te gaan in een zoetere, zachte smaak. Is jouw matcha thee alleen maar bitter, dan heb je slechte kwaliteit matcha en/of heb je te heet water gebruikt bij het bereiden. Door de populariteit van matcha werd de productie opgeschroefd en werden ook mindere kwaliteit theebladeren gebruikt. Eenmaal vermalen moet je goed kijken en ruiken om erachter te komen met voor kwaliteit matcha je te maken hebt.  De textuur van het poeder verraadt voor een groot deel de kwaliteit. Hoe fijner het poeder aanvoelt, hoe hoger de kwaliteit is. Ook de intensiteit van de kleur laat zien met wat voor theebladeren je te maken hebt. Echt goede kwaliteit matcha poeder is niet goedkoop, in dit geval is goedkoop dus ook duurkoop.

 

Hoe gezond is matcha?

Matcha wordt geroemd om zijn gezondheidsvoordelen. Dat groene thee goed voor je gezondheid is, is algemeen bekend. Wat matcha nog gezonder maakt ten opzichte van groene thee is het feit dat voor matcha de gehele plant gebruikt wordt. Door het stomen, drogen en malen van de theebladeren tot het beroemde matcha poeder, drink je dus in feite de hele plant en krijg je alle voedingsstoffen binnen. Dit in tegenstelling tot het drinken van groene thee, waarbij alleen de theeblaadjes getrokken worden in heet water en je deze vervolgens weggooit. Maar wat maakt matcha precies gezond?

De fijngemalen theeblaadjes zitten boordevol vitaminen, antioxidanten, aminozuren en mineralen. Doordat matcha thee geteeld wordt in het donker zijn er meer antioxidanten aanwezig dan in andere thee. Ter vergelijking; een kopje matcha thee bevat 10 keer zoveel antioxidanten als een kopje groene thee. En één kopje matcha thee staat gelijk aan de vitaminen uit maar liefst 10 stuks broccoli. Ook de hoge concentratie chlorofyl zorgt voor vele gezondheidsvoordelen. Chlorofyl is namelijk rijk aan de vitamines A,C,E en K en bevat mineralen als calcium, magnesium en ijzer. Een kopje matcha per dag is dus zo gek nog niet. Maar moet je voor die gezondheidsvoordelen dan een matcha latte of een matcha thee drinken? En wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee matcha dranken?

 

Het verschil tussen matcha thee en matcha latte

Het was de matcha thee dat zich vanuit Japan over de wereld verspreidde. De supergezonde thee kreeg een grote groep fans in het westen, maar met de aanwezigheid van een grote koffiecultuur ontstond daar ook ineens de matcha latte. Het unieke theepoeder werd toegevoegd aan warme, opgeschuimde melk waarmee de matcha latte geboren was. Het verschil tussen deze twee matcha dranken is dus heel simpel. Matcha thee is matcha poeder met warm water, matcha latte is matcha poeder met warme melk. Omdat in beiden dranken hetzelfde matcha poeder gebruikt wordt, heb je bij beiden dranken de gezondheidsvoordelen van matcha. Al hangt dit wel samen met de bereidingswijze, want het maken van matcha thee of een matcha latte komt vrij nauw.

 

Matcha thee maken

Het maken van matcha thee gaat iets anders in zijn werk dan een gemiddeld kopje thee. Voor het maken van matcha thee ben je namelijk officieel een speciale matchakwast of chasen nodig. Een chasen is een bamboeklopper die speciaal gemaakt wordt voor het maken van macha thee. Doordat matcha thee gemaakt wordt met matcha poeder is het namelijk belangrijk dat dit poeder goed gemengd wordt met het water om klontjes te voorkomen en de beroemde schuimlaag te creëren. 

Ook zonder echte matcha klopper kun je matcha thee maken. Zolang je iets van een (kleine) garde in huis hebt, kun je matcha thee maken. Laat ons je vertellen hoe!

Benodigdheden

 • Kommetje om uit te drinken
 • Een matcha klopper of kleine garde
 • 100 ml water
 • 1 Mr. Matcha sachet 

Stap 1: Breng een kleine hoeveelheid water (100ml) aan de kook en schenk ongeveer 20 ml hiervan in een kommetje waarin je straks de matcha thee gaat bereiden. Laat dit enkele minuten staan en giet het water weg. Laat de rest van het water afkoelen tot 80 graden.

Stap 2: Doe de inhoud van 1 Mr. Matcha sachet in het voorverwarmde kommetje. Giet een klein scheutje water in het kommetje met matcha poeder en roer met een bamboe klopper (chasen) of (kleine) garde tot je een egale pasta hebt.

Stap 3: Schenk vervolgens 80 ml warm water (80°C) in de kom en klop dit met de chasen of (kleine) garde tot er een mooie schuimlaag ontstaat. Maak hierbij een beweging in de vorm van de letter “W”.

Stap 4: Geniet van je matcha thee!

 

Matcha latte maken 

Ook een matcha latte maak je in een handomdraai thuis. Ook als je geen melkopschuimer hebt. Het maken van een matcha latte kan op verschillende manieren en bestaat uit twee componenten. Namelijk het maken van een kleine hoeveelheid matcha thee en het opschuimen van melk. Voor een matcha latte kun je zowel gewone melk als een plantaardige melk als havermelk gebruiken. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Benodigdheden

 • Kommetje om uit te drinken waar minimaal 220ml vloeistof in past
 • Een matcha klopper of kleine garde
 • 100 ml water
 • 1 Mr. Matcha sachet
 • 150 ml (haver) melk

Stap 1: Breng een kleine hoeveelheid water (100ml) aan de kook en schenk ongeveer 40 ml hiervan in een kommetje waarin je straks de matcha latte gaat bereiden. Laat dit enkele minuten staan en giet het water weg. Laat de rest van het water afkoelen tot 80 graden.

Stap 2: Strijk 1 theelepel matcha poeder af en schep dit in het voorverwarmde kommetje. Schenk de resterende 60 ml op het poeder en klop dit met een (bamboe) klopper op tot een egale substantie.

Stap 3: Schuim de 150 ml (haver) melk op tot maximaal 80 graden. Dit kan met een melkopschuimer maar ook met een handmixer of een garde.

Stap 4: Schenk de opgeschuimde melk bij de matcha thee en roer goed. Geniet van je matcha latte!

 

Matcha poeder kopen

Ben je na het lezen van dit blogartikel nieuwsgierig geworden naar matcha? Mr. Matcha verkoopt handige éénkops verpakkingen matcha poeder. Zo heb je altijd de ideale hoeveel matcha poeder voor een kopje matcha thee of een matcha latte. Onze matcha wordt geteeld in de allerbeste regio’s van Japan en met zorg tot matcha poeder verwerkt. Ben jij op zoek naar een goed adres om matcha poeder te kopen? Bestel dan matcha bij Mr. Matcha en oordeel zelf!

matchapoeder